“Wow” Dalam Masa 14 Hari, Yatt Hamzah ‘Hilang’ 9Kg Selepas Bersalin Anak Ke-4

Hari ke-15 menjalani proses berpantang, pelakon Yatt Hamzah meluahkan rasa gembira kerana berat badannya kini semakin berkurangan kir-kira 9 kilogram.

Malah, proses penurunan berat badan tersebut mengambil masa selama 14 hari selepas melahirkan anak keempat pada 30 Disember lalu. 

“Finally Bonda muncul jua tunjuk muka harini berpantang hari ke 15. Tu pun sbb ada photoshoot new born baby #SuciHawaZulaikha dgn @babybonnetviralmalaysia.

“Ok nak share dg ibu2 berpantang di luar sana..Bonda turun 9 kg dlm masa 2 minggu ni. Kali ni lambat sket berbanding anak2 sblm ni sbb ada masalah kesihatan slps shj Bonda bersalin haritu pd 30 Dec 2019.

“Selalunya lebih 10 kg dlm masa seminggu je. Tapi xpelah lain2 anak lain2 kisah dan pengalaman kan. Nak tahu Bonda sakit apa lepas bersalin?

“Nanti Bonda share kisah tu dlm part 4 & 5 #kisahlabourroombondayatt ya.. In shaa Allah.. Sabar sket tauu,” tulisnya apa entri yang merakamkan dirinya mengenakan busana jubah berwarna putih.

 

View this post on Instagram

 

#firstphoto2020 Finally Bonda muncul jua tunjuk muka harini berpantang hari ke 15.. Tu pun sbb ada photoshoot new born baby #SuciHawaZulaikha dg @babybonnetviralmalaysia Tapi knpkah mak baby yg over ni?? Nak shoot anak, mak yg beriya mekap..Haaa, sbb dah ditacap cantik oleh MUA @yusra_yahaya Bonda tetiba confident sket nak tunjuk muka ni. Kalau x mmg berpilis dahi, berkain batuk, bau herba jamu bagai badan ni..Hehe..😛🤭😅 . Ok nak share dg ibu2 berpantang di luar sana..Bonda turun 9 kg dlm masa 2 minggu ni. Kali ni lambat sket berbanding anak2 sblm ni sbb ada masalah kesihatan slps shj Bonda bersalin haritu pd 30 Dec 2019. Selalunya lebih 10 kg dlm masa seminggu je..Tapi xpelah lain2 anak lain2 kisah dan pengalaman kan.. Nak tahu Bonda sakit apa lepas bersalin?? Nanti Bonda share kisah tu dlm part 4 & 5 #kisahlabourroombondayatt ya.. In shaa Allah.. Sabar sket tauu..🥰🤗❤ . New born photographer 📷 @babybonnetviralmalaysia . Makeup 👄💄 @yusra_yahaya . Jubah & Shawl @jubahroyale . #yattmengayat #fromtheheartofamujahidah #darihatiseorangmujahidah #yatthamzah #bondaYHshare #ibuhamil #kisahlabourroomBondaYatt #30dec2019 #Sucino4 #givingbirth #1stphoto2020

A post shared by Yatt Hamzah (@yatthamzah_suci) on

Dalam pada itu, Yatt atau nama lengkapnya Haryati Hamzah, sentiasa mengamalkan cara tradisional ketika berpantang dengan cara bertungku sejak kelahiran anak sulung hingga kini.

 

View this post on Instagram

 

Mashaallah sejak post gambar berjubah putih smlm ramainya yg tanya apa rahsia cpt kurus muka selim melim bagai..Allahurobbi..Haza min fadhli rabbi..Semua dr Allah .. Tapi jujur Bonda mmg rajin bertungku dr dulu. Tu bukan rahsia tp amalan yg kena rajin buat. Paling afdhal 2-3 kali sehari pagi sekali.. ptg sekali..mlm sblm tidur sekali.. Tp Bonda sempat buat 2 kali je.. Pagi oleh Kak Sal CL @ashriszspa .. ptg bertungku sendiri dg TUNGKU ELEKTRIK PREMIUM dr @PELAM_HQ . Haaa mmg mudah sgt kerja Bonda dg tungku electric ni sbb sambil menyusu pn boleh bertungku.. Cuma perlu panaskan tungku sejam sblm guna..Dah panas terus je cabut kabel cas dan mulalah tekan2 pd perut..kaki dan mana2 bhgn yg sakit dan sengal slps bersalin.. Alhamdulillah Bonda sgt berpuas dg tungku elektrik @pelam_hq ni dan syorkn ibu2 berpantang semua utk amalkn juga. In shaa Allah cepAT sembuh, selim dan kecut peranakan. . Terima kasih @pelam_hq krn memudahkan perjalanan Bonda berpantang dg baby #SuciHawaZulaikha dan kakak2nya #THESUCIS yg semua drama queen tu..😅🤗 Alhamdulillah .. . TQ @shakilaadnan tlg ambilkan gambar ni sambil2 photoshoot new born baby semalam.. 🤗🥰😘 . #bondaphotoshootsbbtumekap #alamekapsikitlight2je #yattmengayat #darihatiseorangmujahidah #fromtheheartofamujahidah #bondaYH #bondaYatt #ibuberpantang #bondaberpantang #berpantangday15 #pelamhq #tungkuelektrik

A post shared by Yatt Hamzah (@yatthamzah_suci) on

 

View this post on Instagram

 

Assalamualaikum wbt. Bismillahirrahmanirrahim. Sempena mengambil keberkatan Sunnah menamakan anak pd hari ke 7, Bonda dg rendah hati berkongsi nama Puteri ke 4 yg hari ini telah genap 8 hari usianya, iaitu SUCI HAWA ZULAIKHA BINTI MOHAMMAD ZULFADHLI. . Nama yg baik bersempena dg nama IBU kita semua iaitu HAWA isteri Nabi ADAM AS, juga nama wanita yg dikatakan isteri Nabi YUSOF AS iaitu ZULAIKHA. SUCI pula membawa maksud kudus, bersih, harum & baik juga bersamaan dg nama awal ketiga2 kakaknya. Mudah2an akhlak & keperibadian anak Bonda ini secantik dan seindah namanya.. Semoga maksud namanya yg baik itu menjadi doa buatnya seumur hidup.. Mujahidah Solehah In shaa Allah.. Aameen..🤲🥰 . Sunat diberikan nama kepada anak pada hari ketujuh kelahirannya. Hadith Nabi SAW, أنَّ النبيَّ صلَّى اللهُ عليهِ وسلَّم أَمَر بِتَسمِيةِ المَولودِ يومَ سابِعِه Maksudnya: “Sesungguhnya Nabi SAW memerintahkan untuk memberikan nama kepada bayi yang baru dilahirkan pada hari ketujuh daripada hari kelahirannya”. . #sucihawazulaikha #yattmengayat #fromtheheartofamujahidah #darihatiseorangmujahidah #bondaYatt #bondaYH #SUCI #LILSUCI #THESUCIS #BABY #NEWBORN #NEWBUNDLEOFJOY #BAYI #BABYGURL #SIBIBIRMERAH #30DEC2019 #lilmujahidah #Sucino4

A post shared by Yatt Hamzah (@yatthamzah_suci) on

 

View this post on Instagram

 

Bismillahirrahmanirrahim. . Alhamdulillah selepas 13 hari menunggu sejak EDD pd 18 Dec lalu, akhirnya Bonda berjaya pujuk baby keluar semalam..🥰 Dengan izin Allah, Bonda selamat melahirkan cahaya mata ke 4, juga seorang mujahidah (yaaa, girl jugaaa👼), secara normal dengan berat 3.3 kg, pada 30 Dec 2019 tepat jam 6.01 petang di Hospital Pusrawi Kuala Lumpur @PUSRAWIOFFICIAL . . . Terima kasih atas doa2 yg baik dan sokongan dari semua keluarga, sahabat dan followers..Berkat doa dari semua, Alhamdulillah Bonda dan baby selamat dan sihat. Semoga baby membesar menjadi Mujahidah Solehah..Aameen Ya Allah.. . Terima kasih tak terhingga kepada pihak Hospital Pusrawi di atas servis dan layanan yg amat baik, terutamanya en Adib & team, Dr Asmah Yun, Dr Habibah dan semua staff jururawat yg banyak membantu Bonda dari proses check up hinggalah melahirkan. Hanya Allah yg mampu membalas jasa kalian..🤲❤ . Paling bererti, terima kasih suami tercinta @zulfadhli_khiruddin yg sentiasa berada di sisi dari saat di emergency, di labour room ketika isterimu berjuang dan sanggup menundakan misi bantuan ke Syria bersama team #mapim hanya utk menantikan moment kelahiran Mujahidah ke-4 ini. Alhamdulillah syukur..🤗🥰😍😘 . #yattmengayat #darihatiseorangmujahidah #fromtheheartofamujahidah #Bondayattbersalin #anakke4 #suci #LilSuci #THESUCIS #SUCIno4 #overdue #Postdated #HospitalPusrawi #Alhamdulillah #Allahuakbar #Subhanallah #ALLAH #Baby #BondayattdihospitalPusrawi

A post shared by Yatt Hamzah (@yatthamzah_suci) on

Terdahulu, Yatt telah selamat melahirkan Suci Hawa Zulaikha pada 30 Disember lalu seberat 3.3kg.

Yatt sebelum ini pernah berkahwin dengan Abdul Mutalib Shukor dan dikurniakan anak, Suci Hanania Malika, 8 tahun.

Yatt kemudiannya berkahwin dengan Mohamad Zulfahdli Khairuddin pada Februari 2016. Pasangan ini dikurniakan dua cahaya mata Suci Humaira Iqlima, 4 tahun dan Suci Hayfa Medina,2 tahun.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page @Mstarkini

Sumber : Instagramn Yatt Hamzah

PERHATIAN: Pihak Mstarkini tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Mstarkini juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Be the first to comment on "“Wow” Dalam Masa 14 Hari, Yatt Hamzah ‘Hilang’ 9Kg Selepas Bersalin Anak Ke-4"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*