Ketibaan Dokter Pakar China Buat Ramai Tak Pvas H@ti, Dr Noor Hisham Mula Bersuara

KEHADIRAN lapan pakar perunding perub4tan dari China ke Malaysia pada Sabtu, adalah bagi berkongsi pengalaman mengenai usaha mereka menangani wab4k Cov1d-19.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, Malaysia juga dapat berbincang dari segi rawatan dan penyelidikan berhubung pandemik itu.

“Bukan sahaja perkara yang positif, walaupun mungkin ada perkara-perkara yang mereka laksanakan tak berjaya, jadi kita nak belajar perkara-perkara yang tak berjaya supaya kita tak mengulangi perkara yang telah mereka laksanakan tetapi tak ada impak.

“Dalam perbincangan ini, banyak isu yang kita boleh bangkitkan, dari segi isu peraw4tan pes4kit contoh di wad dan ICU, dan isu penyelidikan terhadap pengesanan, pengunaan teknik atau kaedah tertentu sama ada antigen atau antibodi,” katanya pada sidang media, petang Ahad.

Beliau berkata demikian bagi mengulas pertanyaan pemberita mengenai ramai yang tidak berpuas hati dengan kehadiran pakar dari China berikutan negara republik itu sebelum ini dilaporkan menyembunyikan data dan tidak melaporkan situasi sebenar di negara itu berkaitan Cov1id-19.

Dr Noor Hisham bagaimanapun menjelaskan bahawa kedatangan pakar dari China itu bukan untuk membantu Malaysia meraw4t pes4kit Covid-19.

“V1irus ini adalah v1irus yang baharu jadi masing-masing tak ada pengalaman. Tapi apa yang mereka ada adalah pengalaman sama ada berjaya atau tidak. Kedua-dua tu penting untuk kita.

“Kalau berjaya, mungkin kita akan teruskan usaha untuk menggunakan kaedah mereka tetapi kalau tidak berjaya kita belajar daripada cara mereka laksanakan tak berjaya, jangan ulangi kaedah-kaedah yang tidak berjaya,” katanya.

Beliau menambah, perbincangan tersebut adalah penting kerana dapat menambahkan pengetahuan mengenai vi1rus yang baharu.

“Ramai masih tak pasti lagi cara v1irus ini mereb4k, cara vi1rus ini menyebabkan kelemahan tubuh dan isu-isu yang banyak diperkatakan.

“Dengan perbincangan lebih lanjut dengan mereka yang ada pengalaman setelah dua bulan berhadapan vi1rus itu di Hubei,” katanya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page @Mstarkini

Sumber :Mstar

PERHATIAN: Pihak Mstarkini tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Mstarkini juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Be the first to comment on "Ketibaan Dokter Pakar China Buat Ramai Tak Pvas H@ti, Dr Noor Hisham Mula Bersuara"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*