“Qhembiang tau?” – Netizen Terbahak Tengok Pakcik Ini Tanya Wartawan Sewaktu Temu Bual

Seperti yang semua sedia maklum, Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tidak membenarkan orang ramai untuk keluar sesuka hati tanpa tujuan. Begitu juga untuk mereka yang membeli barangan keperluan harian, hanya seorang wakil atau ketua keluarga dibenarkan untuk keluar.

Menyedari keadaan itu dan bertepatan dengan awal Ramadan, salah satu stesen televisyen tempatan ada membuat liputan di utara tanah air. Apa yang menarik perhatian netizen ialah aksi spontan seorang pakcik yang ditemu bual. Cuba korang tengok video oleh @hafizzhalimmm kata bawah ni.

Qhembiang tau?

Memang slumber betul pakcik tu tanya balik wartawan. Admin pun first time dengar perkataan qhembiang tu. Satu kosa kata tambahan untuk kita semua sempena PKP ni.

Memang kena tanya balik wartawan tu. Kalau tak nanti dia silap buat laporan atau laporan tak tepat. Kalau tak tanya memang jenuh lah wartawan tu nak tulis dalam berita nanti.

Penjelasan macam ni penting untuk semua orang tahu apa maksud qhembiang tu. Memang tepat pilihan kosa kata pakcik tu. Satu perkataan je dia guna untuk gambarkan maksud situasi tu.Steady lah pakcik!

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page @Mstarkini

Sumber : Twitter

PERHATIAN: Pihak Mstarkini tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Mstarkini juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment on "“Qhembiang tau?” – Netizen Terbahak Tengok Pakcik Ini Tanya Wartawan Sewaktu Temu Bual"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*