Hanya Jual Tembikai Area Rumah, Pakcik Ber4ng Tind4kan Pihak Berku4sa

Perintah Kawalan yang berlangsung sejak 18 Mac 2020 telah memperlihat sebahagian besar rakyat Malaysia yang terkesan dengan pelaksaannya. Tidak dapat bekerja malah ada segelintirnya telah diberhentikan kerja ek0ran ataupun diberikan cuti tanpa gaji.

Peniaga-peniaga kecil antara golongan yang begitu terkesan sepanjang tempoh PKP ini berlansung. Segala wang perbelanjaan keluarga dan juga pencarian rezeki bergantvng atas perniagaan kecil yang dijalankan.

“Kalau tak meniaga nak makan apa…”

Semenjak semalam, tular di Facebook sebuah video yang memaparkan peniaga buah tembikai yang berang dengan pihak berkuasa tempatan yang dikatakan mahu sita gerainya itu.

Lebih membuat peniaga berkenaan mar4h, dihanya menjalankan peniagaannya di dalam kawasan rumahnya sahaja bukannya tepi jalan. Kejadian ini dikatakan telah berlaku di sekitar Perlis.

“Betullah tu, kalau tak meniaga apa nak makan…”

Dalam video terbabit, pakcik berkenaan ada menyatakan bahawa perniagaan kecilnya itu merupakan punca rezeki buat dirinya sekeluarga. Jika tak laksanakan perniagaan, mereka tidak mempunyai wang perbelanjaan.

Di ruangan komen, hangat diperbincangkan ramai mengenai situasi yang dihadapi oleh pakcik berkenaan. Malah, ada yang menyokong kenyataannya yang sememangnya sedang dihadapi oleh para peniaga kecil-kecilan ketika ini.

“Bukan nak kaya pun, nak cari rezeki buat keluarga”

“Kami di tempat pakcik jugak…”

Ada benarnya kata-kata pakcik ni…

“Dia berniaga dalam kawasan rumah…”

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page @Mstarkini

Sumber: Facebook.

PERHATIAN: Pihak Mstarkini tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Mstarkini juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Be the first to comment on "Hanya Jual Tembikai Area Rumah, Pakcik Ber4ng Tind4kan Pihak Berku4sa"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*