Tanh Perkvb0ran Islam Di Itali Semakin Berkvrang, Wanlta Dilap0r Terpksa Simpan Jenaz@h Ibu Mngsa COVID-19 Lebih 10 Hari Dirumah

Umat Islam di Itali kini menghadapi kesukaran apabila tanah perkubvran bagi pengebumian jenaz4h pes4kit COVID-19 yang beragama Islam di sana semakin tidak mencukupi.

Situasi itu bertambah runcing apabila kadar kem4tian akib@t viirus berkenaan semakin meningkat saban hari.

Para imam dan ketua komuniti Muslim kini memerlukan lebih banyak ruang untuk dijadikan sebagai tanah perkubvran Islam.

Imam Masjid Milan Sesto, Abdullah Tchina berkata, “Kami menghadapi kesukaran akibat pandemik, tetapi beban itu semakin bertambah apabila sesetengah keluarga tidak mempunyai tanah untuk mengebumikan jenaz4h kerana tiada perkubvran Islam di bandar ini,”.

Setakat ini, kira-kira lebih 34,000 orang telah terk0rban akib4t COVID-19 di Itali, kebanyakannya di kawasan perindustrian di utara.

Tidak kurang juga, operasi penerbangan udara yang telah dihentikan sejak beberapa bulan lalu turut menambahkan lagi beban tersebut hingga menyebabkan jenaz4h COVID-19 beragama Islam tidak dapat dihantar pulang untuk dikebvmikan di negara asal mereka.

Simpan jenaz4h ibu selama 10 hari di rumah

SaIah satu kes paling ekstr3m yang berlaku adalah melibatkan seorang wanita Macedonia, Hira Ibrahim yang menetap di Pisogne, berdekatan bandar utara Brescia.

Ibu kepada wanita tersebut merupakan saIah seorang m4ngsa k0rban COVID-19.

Berdasarkan laporan berita tempatan; La Repubblica, akib4t tiada tanah perkubvran Islam yang mencukupi, Hira terpksa menyimpan jenaz4h ibunya di dalam rumah selama lebih 10 hari.

Difahamkan, situasi seperti itu sebenarnya turut dialami oleh beberapa keluarga Muslim yang lain yang menghadapi masaIah sama.

Tiada nisan, tanda kawasan kubvr hanya guna susunan batu kerikil

Sementara itu di sebuah tanah perkubvran di bandar Bruzzano, seorang lagi individu, Mustapha Moulay, 50, terpaksa menggunakan batu-batu kerikil kecil sebagai tanda kawasan kubvr arw4h isterinya yang turut meninggaI dunia kerana  COVID-19 pada usia 55 tahun.

“Semoga Allah merahmatinya,” jelasnya.

Kubvr tersebut tidak dipacak batu nisan (seperti kebiasaan kubvr-kubvr Muslim), cuma sekadar ditanda dengan batu kerikil berbentuk empat segi mengikut saiz kubvr.

Ia berbeza dengan kubur-kubur jenazah lain yang dikebumikan (terlebih dahulu) sebelum pandemik bermula, di mana ia lebih kelihatan lengkap dengan batu nisan serta kepungan (kepok).

Memetik laporan itu lagi, antara keputusan yang terpaksa diambil kebanyakan Muslim di Itali adalah mencari tanah perkubvran yang sangat jauh dari tempat mereka, atau meninggaIkan jenaz4h di bilik may4t selama berhari-hari atau menyimpannya di rumah sementara mencari ruang perkubvran baru.

Kongsi tanah kubOr dengan Kristian

Bagaimanapun, imam Abdullah Tchina menyatakan, walaupun gelombang kem4tian akibat COVID-19 agak mula reda namun masalah kekurangan perkuboran Islam masih lagi belum dapat diatasi.

Menurutnya, ada yang terpksa menempuh jarak sejauh 50 kilometer semata-mata untuk mengebvmikan jen4zah.

Justeru, pihak gabenor telah membantu menyediakan sebahagian ruang perkubvran Katholik untuk dikongsikan kepada perkubvran Muslim.

Selain itu, Presiden Pusat Islam Milan, Gueddouda Boubakeur berkata, sesetengah keluarga di Brescia dan Bergamo; dua kawasan tertinggi j4ngkitan COVID-19 telah menunggu sejak sekian lama peluang tersebut.

“Terima kasih, berkat usaha pihak perbandaran dan pemerintah pusat, akhirnya masaIah ini dapat juga diselesaikan.

“Kami tidak memikirkan tentang jarak. Kami pergi ke bandar pertama yang menerima jenaz4h. Keutamaan kami kini adalah untuk mencari ruang (perkubvran Muslim),” katanya.

Komuniti Muslim di Itali dianggarkan seramai 2.6 bilion atau 4.3 peratus daripada keseluruhan populasi di negara itu.

Kebanyakannya tinggal di bahagian utara negara, kira-kira 56 peratus daripadanya adalah warganegara, sementara lainnya berhijrah dari Afrika Utara dan Asia Selatan.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page @Mstarkini

Sumber:Jakarta Post

PERHATIAN: Pihak Mstarkini tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Mstarkini juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Be the first to comment on "Tanh Perkvb0ran Islam Di Itali Semakin Berkvrang, Wanlta Dilap0r Terpksa Simpan Jenaz@h Ibu Mngsa COVID-19 Lebih 10 Hari Dirumah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*