“Isteri Maln TikT0k Tanda Hil@ng Sifat Malv Dalam Rumah Tangga!” Ustaz Zul Amirul

Bukan menyal4hkan TikTok, bukan juga menid4kkan trend berh1bur zaman ini. Namun tidak manis kiranya golongan wanita, khususnya yang sudah berstatus isteri dan ibu, dilihat men4ri-n4ri untuk tontonan maya.

Itulah t3guran Ustaz Mohd Zul Amirul terhadap sifat m4lu yang makin terh4kis dalam rumah tangga. Beliau yang juga Exco Gabungan Perawat Muslim Malaysia itu turut berkongsi panjang lebar tentang sifat-sifat m4lu yang perlu ada antara suami isteri.

“Apakah yang dimaksudkan dengan m4lu tersebut? Bukankah perkahwinan itu menghalalkan hubungan suami isteri untuk bersama? Isteri ibarat pakaian buat suami dan begitu juga sebaliknya?”

Ya benar, perkahwinan itu menghalalkan hubungan suami isteri. Perkahwinan bukan hanya bertujuan hal itu sahaja, tapi ia melibatkan seluruh aspek kehidupan kita dalam rumah tangga.

Rahsia M4lu

Apabila setiap pasangan m4lu pada Allah SWT, maka mereka akan m4lu untuk meninggalkan perintah Allah SWT dan m4lu untuk melanggar larangan Allah SWT.

Jika tiada sifat ini, kita akan lihat seorang suami itu tak m4lu pun dengan isteri yang mengejutkannya bangun solat Subuh, namun dia tidak mengendahkan isterinya itu dan meninggalkan solat subuh tanpa rasa m4lu.

Begitu juga isteri, tidak meng3ndahkan nasihat suami agar menutup aur4t dengan baik kerana isterinya tidak m4lu pada Allah SWT yang menyebabkan dia tidak merasa m4lu juga mengab4ikan nasihat suaminya demi kebaikan dirinya. Bahkan tidak m4lu berkongsi tarian maksi4tnya di TikTok.

Ustaz Mohd Zul Amirul Izwan

Dengan adanya sifat m4lu pada Allah SWT, seorang suami akan menjalankan amanah dan tanggungjawab sebagai ketua keluarga dengan baik. Dari itu suami akan berasa m4lu dengan isterinya jika dia gag4l menjalankan kewajipannya dengan baik.

Jika tidak m4lu, suami tersebut pasti buat-buat tak tahu sahaja dengan kewajipannya sebagai ketua keluarga. Tiada rasa m4lu minta duit isteri untuk memenuhi kehendak n4fsunya, duit gaji sendiri digunakan untuk beli nombor 3kor, guna untuk berj0li dengan kawan-kawan dan sebagainya.

Sebab apa? Sebab tak m4lu pada Allah SWT dan tidak m4lu pada isterinya.

Cerita Dalam Kain

Allah menghalalkan persetubuhan, namun menghar4mkan liwat. Jangan terk3jut jika saya sebutkan ramai mana isteri yang mengadu dil1wat oleh suami. Isteri dipaksa untuk memenuhi keinginan suami yang hilang sifat m4lu pada isterinya itu sehingga melangg4r suatu larang4n yang dilakn4t oleh Allah SWT.

Ada juga kes, isteri yang minta dil1wat oleh suami. Dan masing-masing tidak berasa m4lu untuk melakukan hal itu.

Ada juga keadaan yang mana pasangan ini merekodkan video hubungan int1m mereka. Alasannya untuk simpanan dan kenangan bersama. Apakah yang ada dalam kepala mereka sebenarnya ini? Tidakkah mereka sedar, bahawa risiko untuk rakaman itu ‘terbocor’ sama ada dengan sengaja atau tidak sengaja boleh berlaku bila-bila masa sahaja. Bagaimana pula sekiranya mereka ditakdirkan berc3rai dan saling bermusvhan suatu hari nanti?

Ini adalah kerana masing-masing suami isteri membuang sifat m4lu pada diri mereka.

Contoh dekat, tentang hil4ngnya sifat m4lu pasangan suami isteri dalam hal ini ialah baru-baru ini ada viral tentang seorang pemilik Facebook dan Instagram menaikkan video int1mnya bersama suami bagi mempromosikan produknya. Na’uzubillah min zalik.

M4lu antara suami isteri akan membentuk adab yang baik dalam perhubungan pasangan tersebut. Suami jaga adab dengan isteri dan isteri pun jaga adab dengan suami.

Ada masa isteri masak kurang kena dengan selera suami, suami tak m4rah sebab m4lu dengan isteri kerana isteri penat-penat pun tetap masak untuk suami. Apa sangatlah nak dibandingkan dengan masakan hari tersebut.

Ada masa suami terlebih masa keluar dengan kawan-kawan, isteri tidaklah meng4muk melamp4u-lamp4u sebab m4lu dengan suami kerana suami selama ini banyak kerja lebih masa untuk keluarga.

Ada masa emosi isteri tak st4bil, memb3belnya jadi lebih, senyumannya jadi kurang, suami tetap bersabar dengan isteri dan isteri juga jaga perkataannya dengan suami kerana masing-masing menjaga adab.

Bila berg4duh, suami m4lu nak mengungk1t, isteri m4lu nak mengungk1t sebab masing-masing memberi, masing-masing ada kelebihan, masing-masing ada kekur4ngan dan sebagainya.

Akhirnya, antara kepentingan sifat malu antara suami isteri ialah masing-masing akan menjaga aib dan maru4h pasangan masing-masing.

Jaga Maru4h

M4lu nak cerita pada orang lain tentang a1b pasangan, lebih-lebih lagi nak update status tentang a1b pasangan di media sosial.

Jika tidak ada rasa m4lu, itu yang dia tak kisah cerita pasal a1b suami dia pada orang, cerita pasal a1b isteri dia pada orang dan selalu update status yang mengaibkan pasangan masing-masing.

Dengan m4lu juga menjadikan suami isteri itu menjaga maruah masing-masing. Suami tak mengg4tal dengan perempuan lain, isteri juga tidak mel4yan lelaki lain sama ada di tempat kerja mahupun dalam media sosial.

Justeru itu, wahai para suami dan wahai para isteri peliharalah sifat m4lu. M4lu itu menyuburkan keimanan. Keimanan itu membenihkan ketaqwaan. Ketaqwaam itu menumbuhkan sakinah, mawaddah dan sa’adah dalamm rumah tangga. InshaaAllah.

“Rasa m4lu itu tidaklah mendatangkan, kecuali kebaikan” (HR Bukhari dan Muslim)

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page @Mstarkini

Sumber:Nona

PERHATIAN: Pihak Mstarkini tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Mstarkini juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Be the first to comment on "“Isteri Maln TikT0k Tanda Hil@ng Sifat Malv Dalam Rumah Tangga!” Ustaz Zul Amirul"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*