Pasar Borong KL Kini Selesa Dan Selamat Kepada Pelanggan, Tiada Kaitan Lagi Dengan Warga Aslng

Pengunjung, Mohd Hasmizal Asmi, yang ditemui mengakui suasana Pasar Borong Kuala Lumpur kini jauh berubah daripada sebelum ini apabila keadaannya lebih bersih dan teratur.

“Dulu banyak kelihatan longgokan samp4h sar4p termasuk lebihan sayuran ros4k, lantai di sini kot0r dan merah kerana dipenuhi dengan ‘air lud4h sirih’ warga 4sing tetapi sekarang keadaan di sini amat bersih.

“Jika dahulu tempat ini dipenuhi dengan warga 4sing dan membuatkan kita rasa tidak sel3sa, namun keadaan kini amat berbeza, memang susah nak nampak kelibat mereka,” katanya beliau yang juga seorang peniaga pasar mini di Nilai, Negeri Sembilan.

Pendapat sama dikongsi pengunjung yang mahu dikenali sebagai Selvarani yang menyatakan rasa lega dengan keadaan di Pasar Borong Kuala Lumpur sekarang yang jauh lebih bersih dan bebas daripada warga 4sing.

“Saya amat menyokong tindakan kerajaan yang tidak membenarkan warga 4sing bekerja atau berniaga di sini kerana mereka bukan sahaja tidak tahu menjaga keb3rsihan malah bersikap ala sams3ng dan suka berg4duh sesama sendiri.

“Kita bukan sahaja rasa tidak sel3sa malah rasa tidak selamat apabila berurusan dengan mereka. Ada yang bawa anak isteri tidur di pasar ini, mereka buat macam rumah sendiri,” katanya yang sudah lebih 20 tahun berurusan di pasar borong berkenaan.

Katanya lagi, peniaga dan pekerja warga 4sing juga biasanya suka mengambil kesemp4tan dengan menjual dengan harga lebih mah4l daripada harga yang ditetapkan majikan mereka dan mengambil lebihan untung itu untuk diri sendiri.

Pengunjung, Haslinda Hassan, mengakui sebelum ini tidak gemar membeli barangan di Pasar Borong Kuala Lumpur kerana suasananya yang tidak selamat, kot0r dan dipenuhi warga 4sing walaupun harga barangan di sini jauh lebih murah berbanding pasar borong lain.

“Ini berdasarkan pengalaman yang dikongsikan beberapa rakan yang berurusan di pasar ini apabila kereta mereka dipec4h masuk di tempat parkir, tayar kereta dip4ncitkan dan ada yang diugvt warga asing.

“Ini menyebabkan kita rasa tidak selamat namun suasana amat berbeza sekarang kerana bukan sahaja pasar ini kelihatan bersih dan teratur malah pelanggan rasa selamat dan selesa,” kata beliau yang juga seorang pekedai Pertubuhan Peladang di Batu 14, Hulu Langat.

Seorang pekerja pembersihan di Pasar Borong Kuala Lumpur, Indira Garbhi, mengakui tahap kebersihan dalam bangunan pasar borong itu kini amat baik sekali kerana sikap peniaga dan pekerja warga tempatan yang pandai menjaga kebersihan.

“Mereka akan sapu sendiri lantai di lot-lot tempat mereka berniaga dan membuang samp4h di tempat samp4h yang disediakan.

“Kami kini lebih memfokuskan melakukan kerja pembersihan di kawasan kaki lima, tempat parkir dan kawasan pasar borong ini secara keseluruhan,” katanya.

Sebelum ini  sekurang-kurangnya 3,500 pendatang asing tanpa izin (PATI) yang sebelum ini bebas bekerja di Pasar Borong Kuala Lumpur berjaya ‘dih4puskan’ DBKL susulan pelaksanaan PKPD di kawasan terbabit.

Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Dr JP Santhara Kumar, menyifatkan kejayaan itu pencapaian terbesar kementerian kerana tindakan monopoli pekerja asing terhadap Pasar Borong Kuala Lumpur sudah berlarutan sejak lebih 20 tahun dahulu dan situasi itu selama ini dilihat seolah-olah sukar untuk dih4puskan.

Katanya, kini hanya 16 pekerja asing digajikan di pasar borong itu dengan permit kerja yang sah dan ternyata premis itu masih mampu beroperasi tanpa kehadiran golongan terbabit.

“Setakat ini, kita dimaklumkan seramai 1,500 rakyat tempatan bekerja di situ menggantikan posisi yang sebelum ini dimonopoli warga asing dengan pendapatan dari RM2,000 hingga RM2,400 sebulan bersama elaun tertentu,” katanya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page @Mstarkini

Sumber:BH Online

PERHATIAN: Pihak Mstarkini tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Mstarkini juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Be the first to comment on "Pasar Borong KL Kini Selesa Dan Selamat Kepada Pelanggan, Tiada Kaitan Lagi Dengan Warga Aslng"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*