Kes Kembali Meningkat Pada 2 Angka. KKM Ded@h Kluster Baharu Dikesan Di Malaysia

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan mengenal pasti satu kluster baharu di sebuah syarikat kejuruteraan di Kuching.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, sebanyak dua kes posit1f COV1D-19 dilaporkan dalam kluster tersebut.

“Kes pertama kluster ini (kes ke-8694), adalah seorang pekerja di syarikat tersebut yang telah mendapatkan rawatan di sebuah pusat perubatan pada 9 Julai 2020 apabila beliau mengalami gej4la pern4fasan.

“Beliau didapati posit1f COV1D-19 pada hari yang sama,” kata Dr Noor Hisham dalam kenyataan media yang diedarkan pada Ahad.

Susulan itu, beliau berkata, siasatan dan aktiviti saringan kontak rapat dijalankan dan setakat ini, seramai 32 kontak rapat beliau telah dikenalpasti dan disaring.

Katanya, daripada 32 kontak rapat tersebut, 16 orang merupakan rakan sekerja manakala 16 orang merupakan ahli keluarga.

Berikut adalah keputusan saringan tersebut:
• 1 k3s dikesan posit1f COV1D-19
• 16 k3s neg4tif
• 15 masih menunggu keputusan

Tambahnya, langkah pencegahan seperti proses pembersihan serta nyah kuman telah dijalankan di premis syarikat tersebut dan punca jangkit4n kluster ini adalah masih di dalam siasatan.

Sebelum itu, Dr Noor Hisham berkata terdapat 14 lagi k3s baharu pos1tif yang dilaporkan sekali gus menjadikan jumlah kes posit1f COV1D-19 di negara ini adalah sebanyak 8,718 k3s.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page @Mstarkini

Sumber:Astro Awani

PERHATIAN: Pihak Mstarkini tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Mstarkini juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Be the first to comment on "Kes Kembali Meningkat Pada 2 Angka. KKM Ded@h Kluster Baharu Dikesan Di Malaysia"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*