“Mengandvngi Racvn Berjadual” KKM Kelvar Notis Lar@ngan Penggunaan 9 Produk Kosmetik Ini

Pada tanggal 15 Julai, Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah telah mengeluarkan satu kenyataan berkaitan dengan produk-produk kosmetik yang mempunyai r4cun berjadual

Oleh itu, Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA), Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menggesa orang awam untuk mengelak daripada membeli dan menggunakan produk-produk kosmetik yang disenaraikan di bawah kerana telah dikesan mengandungi r4cun berjadual.

Produk-produk terbabit adalah:

1. Deeja Cosmetics Laika Cream mengandungi Merkvri.p> 2. Deeja Cosmetics Zulai Cream mengandungi Hydr0quin0ne.

3. Deeja Cosmetics Yus Cream mengandungi Hydr0quin0ne.

4. Dnars Luvee Cream (Normal & Sensitif) mengandungi Hydr0quin0ne.

5. Dnars Gold Lifthing Serum (Night) mengandungi Merkvri.

6. Sparkle Beauty Cream mengandungi Hydr0quin0ne, Tretin0in & Betamesthas0ne 17-Valerate.

7. Sparkle Sun Day Cream mengandungi Merkvri.

8. Qeziger Age-locking Recharging Spot A.M Cream mengandungi Merkvri.

9. MS Skinz Night Cream mengandungi Merkvri.

Notifikasi untuk produk-produk kosmetik tersebut juga telah dibat4lkan oleh Pengarah Kanan Perkhidmatan Farmasi, KKM.

Malah, produk-produk ini juga tidak lagi dibenarkan dijual di Malaysia.

Tambahan pula, produk yang mengandungi Hydr0quin0ne, Tretin0in dan Bet4meth4sone 17-valer4te adalah ub4t yang perlu berdaftar dengan Pihak Berkuasa Kawalan D4d4h dan hanya boleh digunakan dengan nasihat profesional k3sihatan.

Penggunaan produk yang mengandungi bahan-bahan tersebut tanpa pengawasan profesional k3sihatan boleh menyebabkan k3san-k3san sampingan yang tidak diingini. Contohnya seperti:

– Hydr0quin0ne boleh menyebabkan kemer4han pada kulit yang disapu, ketidakselesaan, perubahan warna kulit yang tidak diingini, kulit menjadi hipersensitif, boleh menghalang proses pigmentasi (depigmentasi) yang mengurangkan perlindungan kulit daripada pancaran sinar UV merb4h4ya dan boleh meningkatkan risiko k4nser kulit.

– Penggunaan Tretin0in tanpa pengawasan profesional k3sihatan boleh menyebabkan bahagian kulit yang disapu menjadi kemer4han, tidak selesa, ped1h, menggelup4s dan h1persens1tif kepada cahaya matahari.

– Bet4meth4sone 17-Valerate boleh menyebabkan bahagian kulit muka yang disapu menjadi nipis dan mudah mengalami iritasi, berjer4wat, perubahan pada pigmentasi kulit dan meningkatkan risiko untuk diserap ke dalam sistem peredaran d4rah yang boleh membawa k3san mudarat.

Selain itu, merkvri dilarang di dalam produk kosmetik kerana boleh memudaratkan kesihatan. Ia boleh diserap masuk ke dalam badan dan menyebabkan keros4kan pada bu4h pingg4ng dan sistem sar4f.

Di bawah merupakan salah satu daripada kes4n sampingan selepas menggunakan produk yang mengandungi r4cun berjadual:

KKM menggesa penjual dan pengedar produk-produk kosmetik ini untuk menghentikan penjualan dan pengedaran serta-merta.

Ini kerana penjualan dan pengedaran produk terbabit adalah melanggar Peraturan-peraturan Kawalan D4d4h & Kosmetik 1984.

Walau bagaimanapun, individu yang melakukan kesalahan di bawah peraturan-peraturan ini boleh dikenakan hukvman dend4 tidak melebihi RM25,000 atau penjara tidak melebihi 3 tahun atau kedua-duanya untuk kesalahan pertama dan denda tidak melebihi RM50,000 atau penj4ra tidak melebihi 5 tahun atau kedua-duanya untuk kesalahan berikutnya.

Syarikat yang melakukan kesal4han pula boleh dikenakan denda sehingga RM50,000 untuk kesal4han pertama dan denda sehingga RM100,000 untuk kesalahan berikutnya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page @Mstarkini

Sumber: Says seismik

PERHATIAN: Pihak Mstarkini tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Mstarkini juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Be the first to comment on "“Mengandvngi Racvn Berjadual” KKM Kelvar Notis Lar@ngan Penggunaan 9 Produk Kosmetik Ini"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*