Tak Hormati Langsung Ketika Di Masjid, Alif Satar Di Kec@m Netizen

PERKONGSIAN Alif Satar mengenai sejadah sandar semasa menunggu untuk menunaikan solat Jumaat semalam, menimbulkan pertikaian di kalangan pengikut Instagramnya.

Ada yang  menyifatkan pelakon, pengacara serta penyanyi itu tidak menghorm4ti masjid.

Tidak melenting, bapa kepada tiga orang cahaya mata ini berkongsi sedikit ilmu yang dibacanya.

“Salam geng! Disebabkan ada perbincangan pasal kaki menjulur dalam masjid lah, dosa sandar dalam masjid, berdosa kaki arah kiblat lah dan macam-macam lagi.

“Nah Alif kongsi dari buku yang Alif baca ‘Kenali Rasul Kita Muhammad’. Semoga memberi manfaat kita bersama,” katanya yang turut berhasrat untuk memasarkan sejadah sandar sekdikit masa lagi.

Dalam artikel berkenaan, dijelaskan bahawa keharusan berbaring sambil menyilang kaki di dalam masjid dengan syarat tidak mendedahkan aurat. Jika aurat terdedah, maka itu adalah ditegah.

Menurut Imam an-Nawawi, dalam hadis ini terhadap dalil bagi keharusan bersandar dan berbaring menelentang atau berlunjur di dalam masjid.

Sebahagian ulama antarabanya Qadhi ‘Iyadh berpandangan keharusan berbaring di dalam masjid itu hanyalah kerana darurat atau ketika perlu sahaja seperti kepenatan, ingin berehat atau seumpamanya kerana ini bercanggah dengan kebiasaan Nabi SAW.

Berikut reaksi dari netiza

“Badan aku besar bila dengar ceramah lama2 kat masjid kaki aku selalu lujur mcm tu sebab terasa kebas jadi hukumnya harus

” Lunjur kaki sekali sekala ok je sbb mesti dia rasa kebas kebas…kalau bersila aje takut kram la pulak…lain org lain cara…yg tak kebas kebas tu bersyukur aje la…

” Dia tau ape yg dia buat..kt dlm masjid pn ade para ilmuan yg bole tegur klu dia salah..rmai2 tgur dlm ni..g masjid ke?

” Kelebihan rumah Allah.. Sape2 pom yg berbaring, autom4tik akan selesa dgn silang kaki.. Padahal kat rumah tdo kaki slese terkankang. Tp di rumah Allah lain prasaannya.. Allahurabbi..

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page @Mstarkini

Sumber:http://trendingsangat.pw/

PERHATIAN: Pihak Mstarkini tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Mstarkini juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Be the first to comment on "Tak Hormati Langsung Ketika Di Masjid, Alif Satar Di Kec@m Netizen"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*