Samakan Nabi Dgn PeIarian. Ustaz Kazim Elias ‘Sekolah’ Kan Balik Mat Sabu.

Susulan sentimen ant1 warga as1ng, termasuk terhadap peIarian, presiden Amanah Mohamad Sabu mengingatkan bahawa tokoh-tokoh penting dalam Islam juga pernah menjadi peIarian.

Ini katanya, termasuk Nabi Muhammad, yang harus meIarikan diri dari Makkah ke Madinah setelah hidup baginda ter4ncam.

Mohamad juga menyebut Jaafar Abi Talib, yang memimpin sekumpulan umat Islam yang di4niaya keluar dari Makkah ke Ethiopia, untuk berlindung di kerajaan Kristian Aksum.

“Ada perkataan-perkataan burvk dikatakan (terhadap peIarian), anc4m nyawa mereka.

“(Ketika mereka) datang ke sini, ada yang kata biar kita tengg3Iamkan mereka (di laut).

“Bayangkan itu berlaku kepada keluarga nabi,” kata ahli parlimen Kota Raja itu di Dewan Rakyat hari ini ketika membahaskan titah diraja.

“J4ngan kita kita Iupa sejarah. Kita jngan Iupa Islam itu ditegakkan para peIarian, khasnya Nabi Muhammad, yang jadi peIarian dan berhijrah dari Makkah ke Madinah,” katanya.

Beikut Nasihat Ustaz Kazim

“Minta orang p0litik ni berhati2 sikit bila bercakap..Jgn main sedap mulut je buat analogi.Apa ke hal disamakan Nabi saw mcm peIarian? Fahami makna peIarian, refugee dan hijrah baik2.Main sedap mulut je nak cakap?”

Nabi Bukan PeIarian

1. Nabi manakah yg Iari drp perju4ngan dan tugasan drp perintah Allah?Tidak ada nabi yg Iari meningg4lkan perintah Allah swt walaupun beratus tahun berd4kwah sehingga dibvnuh.Mengistilahkan Nabi saw Iari adalah sgt kvrang sopan.Sedangkan perintah berhijrah adalah datangnya drp Allah swt.Brp ramai para Nabi yg diBvnuh dlm menyampaikan risalah Allah swt.?Mereka dis3ksa diBvnuh malah Nabi Mohd saw yg paling ker4s ditent4ng oleh org Quraisy di Mekah.Nabi Mohd saw tidak Iari tetapi diperintahkan utk berhijrah oleh Allah swt.Nabi saw bersabda:

أُمِرْتُ بِقَرْيَةٍ تَأْكُلُ القُرَى، يَقُولُونَ يَثْرِبُ، وَهِيَ المَدِينَةُ، تَنْفِي النَّاسَ كَمَا يَنْفِي الكِيرُ خَبَثَ الحَدِيدِ

Maksudnya: Aku diperintahkan untuk berhijrah ke sebuah kota yang akan mengaIahkan kota-kota lain. Kota itu disebut Yathrib. Itulah Madinah. Kota itulah yang akan membersihkan manusia (daripa segala kebvrukan dan kemusyrikan) sebagaimana tungku ap1 menghiIangkan k0toran besi.

2.Nabi saw sgt2 dialu2kan oleh penduduk Madinah utk berhijrah ke sana seterusnya membina sebuah negara Islam pertama. Bukankah berlaku baiah antara Nabi saw dgn org2 Madinah di musim haji utk menjadikan Islam sbg asas kpd pembentukan sebuah negara. Baiah Aqabah inilah yg terjadi selepas beberapa kali rombongan Madinah melihat perju4ngan Nabi saw. Mana boleh dikatakan peIarian kalau adanya baiah dan undangan serta persetujuan bersama?

Adakah negara dlm dunia ini menjemput peIarian utk dijadikan pemimpin negara mrk?

3.Fahami tentang perintah dan hikmah utk berhijrah.. Nabi bukan berhijrah utk wang kemewahan dunia ttp utk menyebarkan Islam. Dan akhirnya Islam kembali ke Mekah dan seluruh penduduk Mekah menerima Islam.Kalau peIarian apa dia peduli dgn negara asalnya? Tetapi tidak kpd Nabi sehinggalah Nabi membuka kembali Mekah dgn penuh keamanan.

4. Penduduk Quraisy yg pada awalnya menolak malah hendak memBvnuhNabi saw. Anda semua tahu bukan apa sejarah yg berlaku kpd umat yg menent4ng para nabi dan rasul? Negeri mereka dimusn4hkan bukan? Malah akibat penent4ngan kpd nabi mereka lalu didatangkan banjir besar yg memusn4hkan?Ada hikmah Allah perintahkan nabi berhijrah ke Madinah.. bayangkan apa yg terjadi jika Allah menurunkan b4la benc4na kpd penduduk Mekah krn menent4ng Nabi saw. Bayangkan jika Nabi memohon doa kpd Allah utk diturunkan baIa ke atas penduduk Mekah? Tetapi krn bumi Mekah adalah tanah suci, terdapat tanda2 kebesaran Allah disitu, terdapat perintah agung Islam disitu spt ibadat haji dsbnya maka Allah perintahkan Nabi berhijrah ke Madinah. Inilah tanda kasih Allah kpd kita semua, tanda kasih sayang Nabj kpd kita.. sanggup meng0rbankan dirinya berju4ng bersus4h payah utk kita sehingga membolehkan kita beribadat kpd Allah di bumi Mekah smpi ki4mat.

4. Sayangilah Nabi saw, jgn diletakkan kedudukan nabi dlm keadaan yg sama dgn manusia biasa. Hijrah Nabi dinanti2kan, dimuliakan dan akhirnya Madinah menjadi mulia kerana hijrah Nabi saw. Nabi saw pernah berdoa:اللَّهُمَّ اجْعَلْ بِالْمَدِينَةِ ضِعْفَيْ مَا جَعَلْتَ بِمَكَّةَ مِنَ البَرَكَةِ

Maksudnya: Ya Allah! Limpahkanlah keberkatan di Madinah ini dua kali keberkatan yang berada di Makkah.Jngan disamakan dengan peIarian yg melarikan diri dgn pelbagai alasan.Jngan katakan Nabi nak meIarikan diri malah para sahabat tidak berganjak drp meningg4lkan Mekah walau diBvnuhdan dis3ksa namun mereka tetap mempert4hankan iman sehinggalah perintah berhijrah sampai iaitu berhijrah sekumpulan kecil ke Habsyah dan selepas itu ke Madinah.Sahabat pun x lari inikan pulak Nabi.. sampai h4ti kata Nabi saw sbg peIarian.Kita tidak mengh1na peIarian tetapi kita tidak setuju Nabi dih1na sbg peIarian.

5. Mmg saya insan yg j4hil yg cetek ilmu.. tetapi itu tidak boleh menjadi penghaIang utk mempert4hankan Nabi saw. Drp hijrah Nabi saw itulah membentuk Piagam Madinah yg menjadi asas dlm pembentukan sebuah negara apatah lg negara yg dihuni oleh pelbagai kaum dan kepercayaan. Sepatutnya Piagam Madinah itulah yg dit1ru oleh kita bagaimana ingin mentadbir krn ianya dibawa oleh Nabi saw tetapi apabila dikatakan Nabi itu jgk sbg peIarian dibimb4ngi kesan kpd masyrakat yg tidak memahami hal sebenar dan golongan yg tidak pandai menghorm4ti Islam akan menggunakan hujah ini utk menolak, mengh1na dan memperIekehkan Nabi saw.

6.Surah An Nur 63

تَجْعَلُوا دُعَاءَ الرَّسُولِ بَيْنَكُمْ كَدُعَاءِ بَعْضِكُمْ بَعْضًا ۚ قَدْ يَعْلَمُ اللَّهُ الَّذِينَ يَتَسَلَّلُونَ مِنْكُمْ لِوَاذًا ۚ فَلْيَحْذَرِ الَّذِينَ يُخَالِفُونَ عَنْ أَمْرِهِ أَنْ تُصِيبَهُمْ فِتْنَةٌ أَوْ يُصِيبَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ

Jnganlah kamu jadikan panggilan Rasul diantara kamu seperti panggilan sebahagian kamu kepada sebahagian (yang lain). Sesungguhnya Allah telah mengetahui orang-orang yang beransur-ansur pergi di antara kamu dengan berlindung (kepada kawannya), maka hendaklah orang-orang yang menyalahi perintah Rasul t4kut akan dit1mpa cobaan atau dit1mpa az4b yang ped1h.

Horm4tilah Rasul, jgn diletakkan kerendahan dan sesuatu yg t1dak layak ka atas Nabi saw.Gunakanlah perkataan hijrah ke atas baginda kerana kemuliaan Nabi saw. Kalau kita pun tidak suka dikatakan kpd kita sbg peIarian knp kita boleh gunakan perkataan itu atas Nabi saw.

7. Sayangilah Nabi saw melebihi makhluk yg lain kerana itu ialah syarat kesempurnaan iman. Siapapun tidak boleh mengatasi kemuliaan Nabi. Kalau saIah tetap kena kata saIah kalau betul kita kata betul.Nabi saw pemberi syafaat disana dgn izin Allah, jgn lvpa baginda kekasih Allah. Jgn smpi taksub kpd sesorng menjadikan kita hiIang kasih sayang ke atas Nabi saw.Nabi saw bersabda:

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ ـ رضى الله عنه ـ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ ‏ فَوَالَّذِي نَفْسِي بِيَدِهِ لاَ يُؤْمِنُ أَحَدُكُمْ حَتَّى أَكُونَ أَحَبَّ إِلَيْهِ مِنْ وَالِدِهِ وَوَلَدِهِ ‏‏

Daripada Abu Hurairah Radiallahu’anhu, bahawa Rasulullah Sallallahu‘alaihiwasallam bersabda:

Demi zat yang jiwaku ada di tangan-Nya, tidaklah di antara kamu beriman sehingga aku lebih dicintai daripada orang tua dan anaknya.

Saya bukan berp0litik cuma sy x suka melihat dan mendengar nama Nabi saw digunakan dgn cara t1dak betul. Nabi mengajar kita bersopan.. maka bersopanlah. Termasuklah bersopan di dlm memberi komentar.Maka segala komen adalah tanggungjawab para netizen sendiri.Harap maaf.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page @Mstarkini

Sumber:MB

PERHATIAN: Pihak Mstarkini tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Mstarkini juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Be the first to comment on "Samakan Nabi Dgn PeIarian. Ustaz Kazim Elias ‘Sekolah’ Kan Balik Mat Sabu."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*