3 Wanlta yg Disy@ki C0nteng Mvral Agong Akhirnya Dibebaskan

Sekiranya pihak berkuasa gagal men4ngkap dan mengenakan hvkuman setimpal ke atas pihak yang melakukan v4ndalisme terhadap mural Yang di-Pertuan Agong.

Hi1naan itu dilkaukan terhadap beberapa lagi pemimpin negara, pasti siri tindakan biadab seumpama itu akan berulang.

Justeru, Naib Presiden gerakan Islam, Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA), Prof Dr Zainur Rashid Zainuddin mendesak pelaku dit4ngkap dan dikenakan hvkuman yang setimpal ekoran tindakan biadabnya itu.

Beliau juga mengutvk tindakan pelaku – dipercayai dua individu wanita – kerana bukan hanya merosakkan hasil mural di bangunan kedai Seksyen U12, Shah Alam itu.

Bahkan menconteng kata-kata kes4t pada potret Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Akibat tindakan itu, Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) terpaksa mengambil tindakan memadam keseluruhan lukisan tersebut.

Perbuatan itu menyebabkan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah mvrka.

Selain Permaisuri Agong, Tunku Hajah Azizah Maimunah Iskandariah Almarhum Sultan Iskandar turut berduka cita.

Dr Zainur Rashid menegaskan bahawa tindakan biadab dua pelaku itu melampau, dan tidak boleh dipandang ringan.

“Tidakkah kita pernah dikejutkan dengan seorang yang mengh1ina lagu Negaraku?

Tidakkah kita pernah ‘dipanaskan’ oleh hartawan mengh1ina ATM?

“Tidakkah kita ingat beberapa insi1den mengh1ina Jalur Gemilang?

Tidakkan kita pernah dikejutkan oleh beberapa ins1den peng1hinaan Agong sebelum ini?

“Kenapa kerajaan harus terus ‘lemb1ik’ dengan mereka yang biadab dan kur4ng ajar ini?,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Polis sedang mengenal pasti tiga wanita yang dipercayai terbabit dalam perbuatan v4ndalisme pada mural gergasi potret beberapa pemimpin negara.

Mural gergasi hasil karya tiga anak muda yang memaparkan potret Agong, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham dan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang itu diconteng dengan perkataan kesat menggunakan cat merah.

3 Wanita yg Disyaki Hina Mural Agong Dibebaskan, Polis Cakap Tak Cukup Bukti

POLIS Kontinjen Selangor mengesahkan tiga wanita warga tempatan dipanggil untuk memberi keterangan.

Ini bagi membantu siasatan berhubung kes conteng mural pemimpin negara dengan kata-kata kes4t pada 20 Julai lalu.

Ketua Polis Selangor, Datuk Noor Azam Jamaludin bagaimanapun berkata, ketiga-tiga wanita warga tempatan itu dibebaskan.

Ini kerana tiada bukti kukuh mereka terbabit dalam kes itu.

“Tiga minggu lalu, tiga wanita yang pada mulanya kita syaki terbabit dalam kes itu.

Tetapi apabila diambil keterangan, polis dapati mereka mempunyai alibi kukuh bahawa mereka tidak boleh disabitkan dengan jenaya4h itu,” katanya kepada media, hari ini.

Hanya Tinggal Kenangan Ketika Agong Melihat Mural

Kualiti CCTV Dipersalahkan Kerana Terlalu Rendah

KUALITI rakaman kamera litar tertutup (CCTV) rendah menyebabkan polis sukar untuk mengesan svspek sebenar yang menconteng mural barisan pemimpin negara di Taman Cahaya Alam, Seksyen U12, Julai lalu.

Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Asisten Komisioner Baharudin Mat Taib berkata, pihaknya bersama Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor dan Bukit Aman sedang mencari ruang untuk mengesan suspek kes itu.

“Beberapa faktor yang menyebabkan svspek sukar dikesan antaranya lokasi mural itu yang agak terpencil, gelap dan tidak banyak CCTV di kawasan sekitar.

“Rakaman CCTV yang berkualiti rendah juga menyebabkan kita sukar untuk ‘enhance’ gambar pelaku yang terdapat dalam video berkenaan.

“Bagaimanapun, kita ada cara lain untuk mengesan suspek dan serahkan kepada kami untuk tindakan seterusnya,” katanya kepada pemberita ketika ditemui pada program ‘Neighourhood Watch’ di Shah Alam, hari ini.

Beliau berkata, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alam juga sudah memanggil beberapa individu untuk membantu dalam si4satan kes berkenaan.

Pada 20 Julai lalu, media melaporkan dua kelibat wanita dipercayai suspek menconteng mural pemimpin negara melalui satu rakaman CCTV.

Rakaman video selama dua minit 20 saat itu menunjukkan sebuah kereta diletakkan di sebelah lorong dinding bangunan mural sebelum kelibat dua individu terbabit muncul menconteng mural berkenaan.

“Pelikla aku.. Takkan cctv dekat area situ satu je, lepas tu tak boleh detect langsung no plat kereta tu ke apa ke..

Dekat area berdekatan takkan takda cctv yg boleh detect kereta tu.

Maybe aku terlebih tengok cerita csi kot mat salleh punya teknologi padu nokharom senang je dapat tangkap”

“Dh agak dh dari mula…sbb yg lebih2 jd detektif conan nie warga net jer…klu pdrm dpt solid pruf…

db lama kena angkut…polis pun nk jaga reputasi juga..tangkap tp lps…buat malu jer…”

“Hahaha.. Kelakar dengan polis malaysia nie. Sembang sana sini polis malaysia antara yg terbaik..

Sekli dpt tngkap suspek anak orng kaya.. Anak dato.. Trus xckop bukti..

Dan dibebaskan.. Esok lusa ada pegawai bli alphard.. Cuti sebulan..”

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page @Mstarkini

Sumber:http://gstv.vip/

PERHATIAN: Pihak Mstarkini tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Mstarkini juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Be the first to comment on "3 Wanlta yg Disy@ki C0nteng Mvral Agong Akhirnya Dibebaskan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*